Les Preses ha estat el primer municipi de Catalunya en constituir una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU), al seu polígon industrial. L’aprovació de l’expedient de constitució de l’APEU va tenir lloc ahir, dimecres 1 de març, en un ple extraordinari celebrat a l’Ajuntament de Les Preses on es va fer l’aprovació definitiva de l’APEU, després d’haver transcorregut el període d’al·legacions des de la votació final per part dels propietaris el mes de gener.

L’APEU és una àrea delimitada geogràficament integrada per parcel·les i naus dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) que té l’objectiu de millorar la gestió i facilitar la modernització i promoció d’aquests espais, millorar la qualitat de l’entorn a través d’actuacions sostenibles, consolidar un model de polígons cohesionat i eficient i incrementar la competitivitat de les empreses per afavorir la creació d’ocupació al territori. La creació de l’APEU està regulada per la Llei 15/2020, on s’estableix un model de col·laboració públic-privat entre l’Administració i una entitat privada.

L’Associació d’Empreses EURAM Garrotxa (AEEG), com a entitat independent sense ànim de lucre, ha actuat com a vehicle impulsor i coordinador del projecte de constitució dels APEUS des de la seva posada en marxa l’any 2021, seguint el seu propòsit de treballar per dignificar els polígons industrials de la comarca de la Garrotxa i impulsar projectes que aportin valor al sòl industrial.

Per a l’AEEG el fet que s’hagi constituït la primera i, fins a data d’avui, l’única APEU de Catalunya al polígon de Les Preses és un èxit i una molt bona oportunitat perquè aquest cas esdevingui model a seguir per a altres polígons de Catalunya i prova pilot per a diferents actuacions.