La ciberseguretat i el seu impacte a l’empresa, tema que el Cercle EURAM Garrotxa ha escollit per a la primera de les conferències que organitzarà aquest 2018, ha suscitat molt d’interès entre les companyies i institucions de la Garrotxa. Una quarantena de persones, representants de més d’una vintena d’empreses, a més dels ajuntaments d’Olot i de la Vall de Bianya, l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra o l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, han assistit aquest divendres al matí a la xerrada pronunciada per Javier Fernández Martín, arquitecte de ciberseguretat a Telefónica.

L’expert ha dedicat la primera part de la seva intervenció a conscienciar les empreses de la necessitat de dedicar part del seu pressupost a la prevenció davant de possibles atacs cibernètics. Fernández Martín ha recordat que només durant al 2017 a Espanya es van registrar 120.000 incidents relacionats amb la ciberseguretat, amb un clar creixement del robatori d’informació per part de malwares i altres tipus de programes maliciosos. Ha afegit, a més, que els objectius dels hackers al 2018 seran la indústria i el sector financer, que es dissenyarà software maliciós per infectar ordinadors MAC i tot tipus de suports, i que es preveuen atacs sobre infraestructures crítiques dels sistemes informatius. L’arquitecte de ciberseguretat de Telefónica ha assegurat que l’amenaça és real, global i persistent. “Os va a pasar”, ha insistit. És per això que ha recomanat als directors generals de les empreses que prenguin consciència sobre l’impacte reputacional i econòmic que un atac cibernètic més que probable pot tenir sobre la seva companyia.

A la segona part de la conferència, Javier Fernández Martín ha exposat una sèrie d’exemples pràctics d’alguns dels atacs cibernètics més comuns i ha respost a les preguntes dels assistents. A les companyies els ha recomanat que prevegin un pla de contingència davant un atac i que combinin diversos mètodes a l’hora d’evitar la infecció del seu sistema operatiu o el robatori de diners o de dades rellevants. Ha informat que Telefónica ofereix a les empreses una diagnosi gratuïta per determinar el grau de protecció actual de l’empresa i aconsellar els diversos passos a seguir en qüestió de ciberseguretat.