La pandèmia a forçat a la societat a fer una transformació cap al món digital en un temps rècord. En canvi, encara no es parla prou de les precaucions i mesures que s’han de prendre per prevenir ser víctimes dels ciberatacs i pagar el cost tan elevat que se’n deriva. En els darrers dos anys hem vist als mitjans atacs cibernètics a grans organitzacions arreu del món.

Per aquest motiu, i per la rellevància que ha guanyat la ciberseguretat a les organitzacions en un termini molt curt de temps, la setmana passada se’n va celebrar a Olot la primera jornada Ciber Olot 2022. Una iniciativa de l’Associació d’Empreses EURAM Garrotxa, Campus Garrotxa i Brontobyte Cloud, amb col·laboradors i patrocinadors com Bitdefender, MSP360 i SonicWall.

El principal objectiu de la sessió va ser conscienciar i fer pedagogia sobre els principals riscos que existeixen i quines són les vies que utilitzen els cibercriminals.

En aquesta ocasió, l’esdeveniment va reunir a vuit perfils d’expertesa contrastada i alta responsabilitat per abastar gairebé tots els àmbits de coneixement sobre la matèria. Set d’aquests perfils van desgranar, a través d’exposicions individuals, tots els àmbits que engloben la ciberseguretat. Les ponències van seguir el següent ordre:

CIBERATACS. CIÈNCIA-FICCIÓ? 

Ponent: Juan Carlos Ruiloba. Pèrit informàtic, excap de la secció d’informàtica de Barcelona i del Grup de Cibercrim de la prefectura superior de policia del Cos Nacional de Policia. Dirigeix les empreses ‘Scientific Intelligence Team 1, S.L.’, dedicada a la informàtica Forense i Investigació Tecnològica, i ‘Cyberlaw 3.0, S.L.’, dedicada a l’assessoria tècnica i legal.

Acumula més de 36 anys d’experiència laboral en investigació tecnològica, Ciberseguretat, Informàtica Forense, Ciberintel·ligència, Hacking ètic, Resposta a incidents, evidències electròniques, redacció d’informes i presentació davant de tribunals.

Recuperar exposició: https://youtu.be/YOg6-SHG8Q8

UN BANY DE REALITAT

Ponent: Bruno Pérez. Expert en ciberseguretat i privacitat, pèrit judicial informàtic forense.

LA IMPORTÀNCIA DE LA CIBERSEGURETAT A L’EMPRESA

Ponent: Tomàs Roy i Català. Director de l’Àrea d’Estratègia de la Seguretat de l’Agència Catalana de Ciberseguretat, enginyer Superior en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya, Enginyer Superior en Electrònica pel Politècnic de Torino i Màster Interuniversitari com a Analista d’Intel·ligència.

Recuperar exposició: https://youtu.be/YUfwXC2mqBQ

CAPACITAT DE RESPOSTA DAVANT EL RISC CIBERNÈTIC I LA SEVA TRANSFERÈNCIA AL SECTOR ASSEGURADOR

Ponent: Òscar Rodríguez i Sadurní. Corredor d’assegurances i Risk Manager de Consellers Risk Management, a banda de l’actual president de l’agrupació empresarial Associació d’Empreses EURAM Garrotxa.

Recuperar exposició: https://youtu.be/8jwW4IsMDLg

SEGURETAT I BACKUPS EN EL CLOUD

Ponent: Josep Guasch, soci fundador de Brontobyte Cloud, director tècnic i expert en protecció de dades i backups.

Recuperar exposició: https://youtu.be/jM4jbfk7c8U

CIBERSEGURIDAD PROFESIONAL AL ALCANCE DE TODOS

Ponent: Sergio Vuelta, gerent territorial majorista de Bitdefender i expert en kit de seguretat.

Recuperar exposició: https://youtu.be/iH5pzRkXrlY

NOUS ESCENARIS DE CIBERSEGURETAT EN L’ENTORN POST-PANDÈMIA

Ponent: Joaquin Fernández, gerent de comptes territorials a SonicWall i amb més de 16 anys de trajectòria en el mercat de la distribució informàtica, on ha consolidat la seva especialització en empreses de ciberseguretat.

Recuperar exposició: https://youtu.be/acDeM6h8eME

Finalment, abans de finalitzar la jornada va haver una taula rodona on van participar tots els experts que van exposar més Joan Martínez, fundador de Business Tic consultoria, director d’operacions i expert en implantació de solucions informàtiques empresarials.

Recuperar taula rodona i debat: https://youtu.be/q5-YOyc-TT0

Recapitulant, cada vegada hi ha més atacs, però també hi ha molts professionals especialitzats per prevenir la ciberdelinqüència. 

També es va debatre sobre la necessitat de perfils enfocats en ciberseguretat, per tant, s’ha de considerar fomentar la formació en actiu a les organitzacions per la necessitat que hi ha al mercat.

La ciberseguretat és cosa de tothom. A les organitzacions no és només una responsabilitat dels departaments de IT, ha d’haver-hi un compromís per part de tots els departaments, destinar els recursos necessaris i conèixer per part de tot l’equip les vies per on poden venir aquests atacs.